26 Nisan 2012 Perşembe

Dört Yapraklı Yonca

Bütün kültürlerde "Dört Yapraklı Yonca"  şans sembolü olarak bilinir ve kabul edilir. Hıristiyanlıkta Havva’nın cennet bahçesinde elinde bulunması güç dört yaprağı olan yonca ile dolaştığına ianılmaktadır. Yoncaya eski kültürlerin batıl inançlarında da rastlamak mümkündür. Sezar zamanından kalma yazılardan, dört yapraklı yoncaya olan inanışın kökeninin İngiltere’ye, Galler’de yaşayan Keltler’e kadar uzandığı anlaşılmaktadır. Hal böyle olunca "Dört Yapraklı Yonca" bir şehir efsanesi haline gelmiş ve günüze kadar nakledilmiştir.

Keltler'de Druid adı verilen bir grup, güneşe tapıyor ve ayinlerini yılda birkaç defa Galler’in sık meşe ormanlarında toplanarak yapıyorlar, bu ayinler esnasında kişiler arasındaki anlaşmazlıkları da sorgulayarak çözüm yolları buluyorlar, hastalığı ilerlemiş insanlar ve çıkması beklenen bir savaşta ölüm tehlikesi ile karşılaşacak olanlar için insan kurban ediyorlarmış. Druid'ler her ne kadar kurban olarak daha önce suç işlemiş olanları tercih etseler de arada masum insanların da büyük kafeslere konularak ateşe verildiği oluyormuş.  Kurban edilen kişinin ahlaksız olduğuna ve ruhunun ölümden sonra yeni doğacak bir bebeğe geçtiğine inanıyorlarmış.
Druidler, ökseotunun aile içinde uyumu sağladığına, dört yapraklı yoncanın ise kişiye ahlaksız ruhları, şeytanı ve cinleri görme yeteneği verdiğine, yoncanın bu doğa üstü gücü sayesinde şeytanı uzaklaştırdığına inanıyorlarmış.

İndiltere de ise dört yapraklı yonca bulanın o gün aşkı bulacağına inanılmaktadır. Dört yapraklı yonca kime verilirse bulan kişinin elde ettiği şansın verilen kişiyede geçtiği söylenmektedir.

Günümüzde sadece dört yapraklı yoncaların ürediği tohumları geliştirmeyi başarmışlardır. Ancak bu şehir efsanesi devam etmektedir, insanlar hala kırlarda uğur getireceğine inandıkları dört yapraklı yoncayı aramaktadırlar.

Elbette bu kadar aranan ve bulmak için çok çaba harcanan bir bitkininde bazı marifetlerinin olması gerekir. Eğer bulunabilirse; yoncanın dört yaprağının da ayrı bir anlamı olduğuna inanılır.  Yoncanın birinci yaprağı ümidi, ikinci yaprağı imanı, üçüncü yaprağı aşkı, dördüncü yaprağının ise şansı simgelediği varsayılmaktadır. 
 İçilerinde en önemlisi ve makaleye konu ise işte bu dördüncü yapraktır...

M. İLHAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...